Alla inlägg den 10 maj 2013

Av LeAn - 10 maj 2013 15:43

 

Våren som kom av sig - och helt plötsligt blev till sommar....ja, vilka härliga dagar vi har nu. Det råder full aktivitet i varje trädgård, varje liten grön plätt, varje kolonistuga och odlingslott. Som vi har längtat att få sätta ner fingrarna i jorden att få ägna oss åt att rensa, ansa, klippa, plantera och allt vad det är vi gör på våra egna små rutor. Människan mår bra av grönt, det är bevisat, vi blir friskare av att vistas i miljöer som består av den gröna färgen. Människan är skapt för att tillbringa tid ute i naturen och att odla och skörda marken - det har vi gjort i alla tider. Idag odlar vi inte på samma sätt som vi gjorde tidigare, då det var nödvändigt för att överleva. Idag hobbyodlar vi mer, införskaffar oss en odlingsbänk och sätter ner lite frön för att det är så roligt att se om det kommer upp något grönt. Och när det gör det - är det så gott att få äta sin egen sallad, sina egna morötter och sina egna rädisor. Det smakar bättre. Den stora lyckan är att ha en egenodlad potatis klar till midsommar, den med så tunna skal att den är alldeles genomskinlig. Den smakar fantasiskt bra.


Att tillbringa timmar med att odla, plantera, ansa och klippa är som bomull för själen. Det är verklig själavård - tankarna skingras, solens strålar värmer i nacken och vi blir härligt trötta. Man har också kommit på att detta är ett bra sätt att hela människor med t ex utmattningssdepression, stressreaktioner, panikångest. Att få trädgårdsterapi i rehabiliteringssyfte. Det har nämligen visat sig att det ger återhämtning att vistas i natur/trädgård och studier har visat att dessa miljöer är bra för att det ger möjlighet att återskapa balans i livet. Natur och trädgård lämpar sig utmärkt för personer med dessa symptom och terapin är ett värdefullt bidrag i rehabiliteringen. 


Jag tycker detta är fantastiskt på många sätt, fantastiskt naturligtvis för att det gör människor friska och att det finns sån hjälp att tillgå. Men, det mest fantastiska är ändå och jag vet inte om det finns en visst inslag av ironi i det jag känner....är att det gjorts studier på att det är så - att naturen helar. Jag blir så förundrad....för det måste vi väl ha vetat hela tiden, att naturen helar, naturen är till för oss, vi är en del av naturen och vi är gjorda för att vistas i den. Vi har bara glömt att det är så. Vi har glömt bort att vistas i skog och mark och vi har glömt bort att stoppa ner fingrarna i jorden. Eller rättare sagt, vi har inte tid - vi prioriterar annat.


Trenden säger att vi söker oss tillbaks till vårt ursprung - en ny gröna våg är här. Vi hade bara gått lite vilse ett tag - vi vill tillbaks till doften av växlighet, till att stoppa fingrarna i den varma jorden och få lite skit under naglarna.

Och himla tur att alla studier visar att vi mår bra av det!


//Lena








Ovido - Quiz & Flashcards