Alla inlägg den 27 juli 2015

Av LeAn - 27 juli 2015 19:29

 

http://www.dn.se/ekonomi/jobb-karriar/det-ar-nagot-i-grunden-fel-med-sjukskoterskelonerna/


Äntligen ett uttalande som man kan skriva under på. Nämligen Jan Nygrens uttalande angående sjuksköterskelönerna. Han säger; "varje förnuftig tänkande människa måste inse att det är något i grunden fel med lönestrukturen".

 

I söndagens DN kunde vi läsa en artikel om hur mycket landstinget betalar i grundlön för en sjuksköterska och hur mycket samma landsting betalar för en inhyrd sjuksköterska från ett bemanningsföretag och till sist hur mycket samma landsting nu betalar till de sjuksköterskor som väljer att ta semester annan tid än juni-augusti.


Och det jag spontant känner är....någonting måste vara alldeles på tok fel! Någonstans har det gått riktigt snett! Och spiralen bara fortsätter och fortsätter, i ena änden neråt och i andra änden uppåt! Landstingen har målat in sig i ett hörn och vet inte hur de ska ta sig därifrån! Och förlorarna är många....men främst sjuksköterskorna och patienterna.


Så otroligt dumt detta är och att det får fortgå är helt vansinnigt!


Endast 6 av 21 landsting har gått med på kravet från studenternas löneuppror att erbjuda en ingångslön på 25.000 kronor. Samtidigt betalar samma landsting mellan 65.000 och 120.000 i månaden för en inhyrd sjuksköterska. Inte undra på att det inte finns pengar till högre löner!

Nu har flera landsting alltså blivit tvingade till att erbjuda en extrapeng till de sköterskor som senarelägger sina semestrar. De betalar mellan 10.000 - 24.000 per vecka! till sköterskor som senarelägger sina semestrar. Panikåtgärder för att överhuvudtaget kunna ha vården igång!


Agneta Jöhnk, förhandlingschef på SKL säger så här; "för att inte bara ha vikarier under somrarna tror jag att man måste acceptera en del sommar bonusar. Att höja lönerna för alla 90.000 sjuksköterskor skulle kosta många, många miljarder. De pengarna finns inte i landstingen".


Räknesättet är tydligen 1+1 = 3!


Ok, nähä. Men, tydligen finns samma pengar till att betala till bemanningsföretagen. Eller? Är det inte något som i grunden är fel? Kan inte varje förnuftig tänkande människa tycka det?



Tre frågor som vi måste ställa oss; varför, varför är det så litet värt att jobba i vården? Varför, varför värderar vi inte det arbete som oftast - dessa kvinnor utför? Och varför, varför görs ingenting?

 

/Lena

 

 

Ovido - Quiz & Flashcards