Direktlänk till inlägg 14 maj 2015

Äga eller ägas

Av LeAn - 14 maj 2015 22:49

  


För nästan trettio år sen såg jag för första gången en fantastisk krukväxt som jag sen den dagen har längtat till att äga, en Rosenskärm.


Visst, den kostar några hundralappar, men nog har jag haft råd att köpa en under åren som gått. Varför har jag inte gjort det? För varje gång jag har sett en i blomsterbutiken har jag stannat och tittat med längtansfulla blickar.


På min födelsedag för ett par veckor sen fick jag en peng tillsammans med ett födelsedags-kort. Pengen var tänkt att jag skulle inhandla blommor för, till hemmet eller till trädgården. Jag berättade om Rosenskärmen och givaren av pengen sa, "då måste du köpa en sån".


Efter ett par dagar åkte jag till blomsteraffären och till min lycka hade de ett antal Rosenskärmar, som kostade tvåhundra kronor. Jag stod och tittade på dem med längtansfulla blickar...så vackra. Tänk att äga en sån. Samma tanke som alltid.


Men, när jag står där och försöker välja vilken jag ska köpa, kommer en annan tanke till mig. Jag ska inte köpa en Rosenskärm. Vissa saker ska man inte äga, vissa saker ska man endast längta till. Det är själva längtan som är njutningen, inte att äga. Jag insåg att något viktigt skulle upphöra om jag skulle köpa denna blomma, nämligen min längtan. Och den ville jag hellre behålla än att få köpa blomman. Den var viktigare. Insikten kändes väldigt märklig, men jag förstod plötsligt varför jag inte hade köpt denna blomma under alla år, fastän så många tillfällen hade getts mig.


Så istället köpte jag en vacker uppstammad lavendel som jag planterade i min gamla zinkbalja. Den står nu utanför min dörr och jag är så glad att jag valde den.


För födelsedagspengen fick jag en vacker blomma, en värdefull insikt och behålla min längtan. En fantastisk födelsedagspresent!

 

/Lena


 
 
it_is/Anette

it_is/Anette

15 maj 2015 08:28

Jag kan bara hålla med i det du upptäckte - vissa saker vill man bara drömma om, ha som en härlig tanke. Allt ska inte förverkligas.
Det är en otroligt vacker blomma - själv avstår jag från alla växter numer - dom bara dör här hemma....

Ha en underbar fredag

http://itismadeby.bloggplatsen.se

LeAn

15 maj 2015 16:38

Drömma och längta, viktiga ingredienser i livet. Så rätt du har, allt ska inte förverkligas. /Lena

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av LeAn - 4 mars 2019 15:25


  Foto; L Melin    Inte på bekostnad av mig   orden kom från min egen mun, utan att tänka hade jag formulerat denna mening och den kom direkt från mitt hjärta. Meningen hängde kvar i rummet, som en iskristall, skarp och glasklar. Tystnad...

Av LeAn - 12 februari 2019 19:16


    Skrivandets helande kraft   för många, många år sen satt jag på en stol mittemot en man. Jag hade blivit skickad till honom för att prata. Hans profession var att hålla samtal. Jag behövde få prata om det traumatiska som hänt mig. Jag va...

Av LeAn - 4 februari 2019 17:06


  foto; L.Melin   Köpa tid   känslan av att livet bara går, rullar på eller gått i stå. En känsla av att det endast består av att äta, sova jobba...äta, sova jobba. Och däremellan en trötthet och likgiltighet som förlamar och resulterar i ...

Av LeAn - 7 januari 2019 20:13


    Nu blommar blommorna dom vita blommorna Nu fryser frosten fast på fönsterrutans glas En sliten ängel går längs gatorna i januaridagen är hon tunn som gas   Hon drar sin kvast ner längs rännstenen Barnen har flyttat ut se dä...

Av LeAn - 11 september 2015 21:17


  Foto; L. Melin   Jag räknar inte dagarna som går utan istället dagarna jag får. Jag räknar inte min ålder i år utan påbörjar varje ny dag där den förra tog till ända. Så fortsätter jag leva mitt liv, här och nu. Ett liv i all sin enkelhet. ...

Ovido - Quiz & Flashcards